Råd og tips om varme og ventilasjon

INFORMASJON TIL BEBOERNE

I PROMENADEBYGGET KJØITA VEDRØRENDE VARME OG VENTILASJON

Bygget vårt er i skrivende stund vel 11 år gammelt. Det har vært mye problemer med varmeanlegget, men det ser nå ut til at det meste fungerer som det skal. Underveis i prosessen har vi lært litt om anlegget, dets fungering og innstillinger, og ønsker å dele litt av dette med beboerne, samtidig som vi kan gi litt tips om justeringer i den enkelte leiligheten!

VANNBÅREN VARME:

Teknisk rom i kjelleren styrer varmeanlegget. Agder Energi leverer varme inn i form av vann med ekstremt høyt trykk og temperatur. Dette overfører varme til vårt lukkede varmeanlegg via en varmeveksler. Vi fant tidligere i 2015 ut at Agder Energi (AE) hadde innstilt sin leveranse med nattsenking til 28 grader. Dette medførte nok at endel bad føltes kaldere på morgenen enn de skulle.

Vi fikk AE til å slå av dette da vi oppdaget det.

Vannet som pumpes rundt i anlegget har en temperatur som skal variere litt. Opprinnelig var det satt til en minimumstemperatur på 28 grader, som gradvis økte til opptil 42 avhengig av utetemperaturen. Vi har nå satt minimumstemperaturen til 32 grader på sommer og 35 ellers. Den reguleres så avhengig av utetemperaturen opptil 42 grader. Denne reguleringen skjer for å unngå svingninger i temperaturen i rom med yttervegger/vinduer. En sideeffekt er at badegulvene vil variere noe da de tilføres mer varme uten at de har yttervegg eller vindu.

Varmefordelingen i den enkelte leilighet skjer ved at hver rørsløyfe fra varmeskapet får tildelt en fast mengde varmtvann avhengig av rørlengden. Tilførselen styres via termostatene for de enkelte rom, som igjen styrer elektriske ventiler i skapet, de såkalte «eggene». Her er det viktig å nevne at hvis et egg faller av, vil vann strømme fritt og uregulert, og dette vil kunne medføre overforbruk av energi.

Termostatene på bygget er av to typer: Noen har elektroniske med display, andre har bare et reguleringshjul. Det er viktig å vite at gradtallet på dette hjulet er mer eller mindre tilfeldig. Det viktigste er å innstille det vi kan kalle «klikkpunktet» når du har den temperaturen du ønsker. Dette gjøres ved å dreie fram og tilbake på hjulet slik at man finner akkurat den posisjonen som får lyset til å gå på og av! Deretter kan du ta av hjulet og endre posisjon slik at gradtallet stemmer med den temperaturen du måler i rommet med et vanlig termometer. Da er termostaten «kalibrert»!

For høy temperatur vil øke energikostnadene betydelig!

Vi ser at det er stor variasjon mellom leilighetstypene med hensyn til energiforbruk, men også mellom like leiligheter. Leiligheter med lite yttervegger og liten kald flate i form av vinduer og dører mot terrassen er svært energiøkonomiske. Hjørneleilighetene i hver ende av blokka, samt leilighetene i 4. etasje er mer energikrevende.

VENTILASJON:

Innstillingen på ventilasjonsaggregatet er en viktig faktor med hensyn til inneklima og energiforbruk. Våre aggregater har stor kapasitet. De leverer frisk uteluft inn via ventiler i de tørre rommene (stue, soverom), og fjerner brukt inneluft via utsuging i våte rom (bad, toalett, vaskerom).

Luften som blåses inn må ikke være for kald, derfor er det en varmegjenvinner i skapet, samt et ovnselement på 1500 watt som kan forvarme innblåsingsluften når den er for kald.

Som nevnt er kapasiteten på anlegget stor, derfor kan luftmengden som blåses inn settes ganske lavt uten at det går utover luftkvaliteten.

Illustrasjonen nederst på siden viser de forskjellige lamper og knapper på styringspanelet til ventilasjonsaggregatet.

Det er tilrådet at tilluftsmengden settes til «lav normal» i leiligheter under 150 m2, dvs. Alle leilighetene i vår blokk! Dette stilles ved å trykke knapp 13 og 5 samtidig, lys nr 1 og 2 vil da blinke som bekreftelse på riktig innstilling.

Luftmengden kan forøvrig reguleres fra minimum til maximum ved å trykke knapp 4 for MER og knapp 5 for MINDRE. Mye luft gir mer energibruk pga stor luftutskifting. Mindre leiligheter vil sannsynligvis klare seg fint med minimum (lampe 1), øvrige med normal (lampe 2) , max er sannsynligvis bare nødvendig ved mange personer i rommet. Forøvrig går anlegget på max når vi bruker kjøkkenviftene, da det er ventilasjonsaggregatet som er viften i avtrekket. Er du i tvil om denne koblingen er OK , sjekk at det lyser på lampe 3 når kjøkkenviften er satt på.

Tilluftten (luften som tas inn utenfra) varmes delvis opp via en varmegjenvinner, og eventuelt ved ekstra kald luft via et eget varmeaggregat (1500 watt) innebygd i anlegget. Temperaturen kan stilles i 5 trinn fra lav (lampe 6) til max (lampe 8) ved hjelp av knapp 9 og 10. De fleste er nok i vinterhalvåret tjent med at det står på middels (dvs lampe 7 alene). På sommertid stiller anlegget seg automatisk på «sommerdrift».

Hvis du føler at det trekker fra ventilasjonen er den sannsynligvis stilt for høyt. Du bør da regulere ned luftmengden og evt øke temperaturen på tilluften.

Filtrene i anlegget er vi anbefalt å bytte hver 12. måned. Abonnement på filter kan tegnes hos Systemair (www.systemair.com/no/Norge/Bolig/Privatkunde/Bestill-filter/) Filterpakke nr. 5 til aggregat VR 400 EV/B .

Tidsintervallet for bytte stilles inn via panelet ved å trykke knapp 13 og 9 eller 10 samtidig. Hvis du ønsker å stille tiden inn på 12 mndr., trykker du samtidig på knapp 13 og 9. Da vil det komme en kortvarig blinking i lampe 14, samtidig som det lyser i lampe 8.

Når lampen for filterbytte lyser (lampe 11) er det tid for bytte. Når det er gjort, trykker du knapp 13 i noen sekunder til lys 14 blinker og da vil tidsuret nullstilles.

Noen har fått ulyder i ventilasjonsaggregatet, det tyder på utslitt lager i en eller begge viftene. Dette er ikke urimelig etter så mange år. I tilfelle ulyd i ventilasjonsaggregatet bør man sjekke om vifte(r) bør byttes.

Kontakt for bytte er Magne Kalsnes, tlf. 911 67057.

Desember 2019

Styret

BRUKSANVISNING VR 400 VENTILASJONSAGGREGAT

Komplett bruksanvisning til ventilasjonsaggregatet